Glade og tilfredse kunder
5/5
Glade og tilfredse kunder
4/5

75%-reglen er fortid!

Sikkerhedsstyrelsen har besluttet at afskaffe den danske særregel, kendt som 75%-reglen. Beslutningen blev i første omgang forsinket af folketingsvalget i 2019, men i sommeren 2019 blev afskaffelsen godkendt med effekt fra nytåret.

Indholdsfortegnelse

Sikkerhedsstyrelsen har besluttet at afskaffe den danske særregel, kendt som 75%-reglen. Beslutningen blev i første omgang forsinket af folketingsvalget i 2019, men i sommeren 2019 blev afskaffelsen godkendt med effekt fra nytåret.

Fra d. 1. januar 2020 var det altså ikke længere tilladt at benytte 75%-reglen, når man skal dimensionere en installation.

Nu skal alle nye installationer dimensioneres efter de metoder, der er i HD 60364. Der findes dog en overgangsordning i forhold til meget simple udvidelser af eksisterende installationer.

Læs om overgangsreglen her

Et udvalg bestående af alle el-branchens parter fik på et møde i marts fremlagt en ny rapport, hvor alle resultater peger på at 75%-reglen skal afskaffes. Et enigt udvalg støttede afskaffelsen, og det var dermed kun formaliteter der skulle til, før Sikkerhedsstyrelsen traf den endelige afgørelse.

Rapporten, som er lavet af Rambøll undersøger 75%-reglen og sammenligner påvirkningen af installationer som er dimensioneret efter 75%-reglen og efter HD 60364. Disse resultater sammenholdes også med de økonomiske omkostninger ved de forskellige måder at dimensionere på.
Elsikkerhed har læst hele rapporten – som er lang – og tager højde for rigtig mange scenarier, og vi må konkludere at det på alle punkter rigtignok peger på, at af hensyn til sikkerheden var en afskaffelse af 75%-reglen var den rigtige løsning.

Læs hele rapporten her

Rapporten bygger også på tidligere forsøg som har vist temperaturer på over 100 grader mellem kabler i en kabelbakke, hvor 75%-reglen er anvendt sammen med de øvrige regler for anvendelse af kabler fra HD 60364. De forsøg kan du læse mere om her.

Hvad så nu?

Uden en tommelfingerregel, er rapportens eneste løsning at dimensionere og dokumentere kablerne efter HD 60364 hver eneste gang. Især i boliger vil det gøre en stor forskel for installatørerne.

Sikkerhedsstyrelsen har udarbejdet en erstatning for den gamle regel, som kan bruges i enkelte tilfælde. Den kan du læse om her.

Er der hjælp at hente?

Et projekt kaldet ‘Gør-det-Kort’, som Elsikkerhed har været én af drivkræfterne bag, er med til at hjælpe installatørerne. Et dimensioneringsværktøj, som gør det nemt og hurtigt at slå op, hvilken type kabel, der skal anvendes. Når bare man kender forholdene – og helt uden tidskrævende beregninger. I første omgang er værktøjet tilgængeligt for boliginstallationer.

Læs mere om ‘Gør det Kort’ – et simpelt værktøj til boligdimensionering

Del denne artikel
Søg efter artikel
Vil du vide endnu mere?
Populært

HD 60364 – Grundkursus

Bliv opdateret på standarden HD 60364 og Installationsbekendtgørelsen.

HD 60364 – Heldagskursus

Få en grundig opdatering med en hel dag om HD60364 og Installationsbekendtgørelsen.
Populært
Boligdimensionering uden 75% reglen

Dimensionering i Boliger

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab.

Relaterede artikler

Indkøbskurv

Luk

Tak for din forespørgsel

Du vil modtage et tilbud fra os så snart vi har behandlet din forespørgsel.

Vi sidder klar til at hjælpe 🙂

Skriv til os her og vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.

Så snart du sender os din besked accepterer du samtidig vores persondatapolitik
Har du spørgsmål?
Skriv til os her